onsdag 18 februari 2009

Igår bakades det knäckebröd

Igår var jag hemma från skolan och då passade jag på att baka knäckebröd,
hemlagat bröd har aldrig smakat så gott! Men eftersom jag inte hade vad som
krävdes
för det riktiga receptet blev det lite små ändringar...
.
Ingredienser:
25 gram jäst
1 msk honung
2 dl yoghurt
4 dl vatten
8 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl, + ca 1 dl till utkavling

Gör så här:

1. Smula jäst i en bunke, rör ut med honung, och sedan med yoghurt, vatten och rågmjöl och rör om ordentligt. Täck bunken med plast och ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar.

2. Efter jäsningen ska salt, rågsiktet, resten utav rågmjölet och
vetemjölet blandas ner i degen. Om någon krydda önskas
i degen är det tid att blanda i den nu.

3. Dela degen i sex delar och forma till bullar. Kavla sedan ut
bullarna. Det ska vara rikligt med mjöl så att degen inte
kan klibba fast. Om det finns en kruskavel, så använd den. Men
jag hade ingen så jag fick ta och nagga brödet med min bröd nagg.
Om det inte finns heller så får man helt enkelt ta en gaffel och göra
hålen i brödet. Kom ihåg, det kan aldrig bli för många hål!
Det finns lite olika kryddor och frön att ha på brödet, jag hade bl.a.
rosmarin, havssalt eller solroskärnor. Ta de kryddor som du gillar bäst.
.
4. Ingen jäsning krävs, det är bara in i ugnen! Sätt plåten överst
i 8-11 min.( För mina bröd tog det mellan 9-10 min.)
.
Resultat:

Sedan eftersom ugnen redan var på så passade jag på att rosta hasselnötter och cashewnötter.
Dessvärre eftersom jag aldrig rostat nötter förut så började hela köket ryka så jag fick öppna
alla fönster och altandörren, men det var det värt!

måndag 16 februari 2009

vegetarisk paj


Jupp, du såg rätt! Eftersom min syster är vegeterian måste jag
ibland anpassa vissa maträtter efter henne, vilket idag ledde till
att jag gjorde en vegetarisk matpaj, som visserligen inte ser så
jättecharmig ut, men smakade himmelskt(,om man gillar grönsaker)!

matpaj ingrediens till en mellanstor form:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Ingredienser:

champinjoner
gröna ärtor
paprika
majs
hackad spenat
gul lök
keeso

Gör så här:
Börja med att ta fram en bunke för att blanda pajdegen i och
hacka sedan smöret i små kuber för att underlätta när du rör
runt i degen. Ställ in den i kylen i ca 10-15 min.

Ta fram en pajform som du bereder ut pajdegen i och ställ in
den i mitten utav ugnen mellan 10-15 min i 175 graders värme.

Medans pajdegen håller på att förgrädda så är det tid för att hacka
grönsaker, eller om du har frysta är det bara ner med dem i en kastrull.
Börja dock med att fräsa löken innan resten av grönsakerna åker i. Vad
för grönsaker och hur mycket du vill ha i beror självklart på din egen smak,
men den här grönsakskombinationen rekommederas starkt. Om grönsakerna
inte är frysta är det bra att tillägga lite vatten, blir det för mycket är det bara
att hälla av det i diskhon, men somsagt lite vatten är bra att ha.

När pajdegen varit inne i ugnen ska den penslas med ett ägg och in i ugnen i
5 min.

Efter tiden har gått så ska grönsaksblandningen på pajen och sedan in i ugnen
i ca 15 min och sedan är det bara att hugga in!

söndag 15 februari 2009

min fars filmjölkslimpa

Vilken tur att jag har två päron som kan baka! Min pappa har gjort
en jättegod filmjölkslimpa som inte ens behöver jäsa!

Ingredienser:
7,5 dl vetemjöl
7,5 dl rågsikt
7,5 dl fil
2tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
2,5 dl sirap
2 tsk kummin
2 tsk anis
2 tsk pommerans
lite russin efter behag

Gör så här:

sätt ugnen på 160 grader, mixa ihop smeten som inte behöver
jäsa. Häll smeten i två formar. Se upp dock för den är väldigt kladdig
och sedan in med deni ugnen ca 1 tim beroende på hur formen ser ut.




såhär kan den se ut när den är färdig:


mat är livet!

mat är en av de saker i livet som ger en stor livsglädje,
att laga något och sedan avnjuta det tillsammans med
de man älskar mest, familj, vänner eller helt enkelt
sig själv. Det är viktigt att inte verkonsumera mat
eller kakor, men med hjälp av dessa delikatesser
kan vi stärka glädjen! Låter jag för överdriven? Nej,
inte alls, jag lever och lagar mat. enjoy!