söndag 10 maj 2009

När släkten kom på besök...

... passade jag såklart på att baka!
Det var igår som halva tjocka släkten kom på besök till
huset, så jag fixade kärleksmums, muffins och en dubbel
sats av kardemumma+vaniljkaka. Till det serverades det
dessutom glass och annanas, så det går ingen direkt nöd på oss!
Kardemumma+vaniljkaka finns det ju redan ett recept på så jag
kör igång och skriver ner kärleksmums istället. Det här receptet
är busenkelt och står i en utav Johanna Westmans kokböcker för barn.
Så jag har användt den flitigt sedan barnsben.
Kärleksmums
ingredienser:
150g smör
2 ägg
3dl socker
2tsk vaniljsocker
1½msk kakao
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1½dl mjölk
2msk smör
ströbröd
Ingredienser till glasyr:
100g smör
2½msk grädde
2msk kakao
3tsk vaniljsocker
5dl florsocker
kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 174 grader. Smörj en långpanna och
täck den med ströbröd ända upp till kanterna. Smält
smöret på svag värme, häll i mjölken och ställ den sedan
åt sidan.
Knäck äggen i en bunke och häll i socker. Vispa
tills smeten blir fluffig och ljusgul, använd gärna elvisp.
Ta fram en annan liten bunke eller litermått som de torra
ingredienserna, mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker ska blandas i.
Blanda de torra ingredienserna med en gaffel och rör sedan ner
dem i äggsmeten. Därefter hälls även mjölkblandningen i.
När smeten sedan är klar ska den in i mitten utav ugnen i ca
15 min.
När den sedan är klar kan den stå och svalna medans glasyren
görs. Börja med att smälta smöret i en kastrull, alternativt den
som du gjorde mjölkblandningen i, på svag värme och blanda
i alla ingredienser samtidigt som man hela tiden rör om.
Glasyren ska ligga som ett jämt täcke över kakan och det gäller
att vara snabb att hälla över kokos så glasyren inte svalnar!
Cupcakessmet som muffins
ingredienser:
5dl mjöl
3dl socker
3tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
2dl mjölk
150g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.Blanda de torra ingredienserna först,
smält smöret och häll i mjölken.
Sedan tycker jag det kan vara
rätt så kul att vara lite kreativ när jag gör muffins eftersom
smeten är så vanlig. Till och börja med kan man såklart ta bär,
men chocklad är också ett alternativ. Jag gjorde den här gången
en med banan och kolasås, supergott! Hur som helst...
När man blandat i det man vill ha och lagt i muffinsformar
så gräddas de i 10 min för ett kladdigt resultat, om man
föredrar mindre kladdigt är alternativet att sänka temperaturen
något och ha den inte lite längre som ex. 175 grader och 15-20min.
Men håll koll så att de inte bränns!


Ha en fortsatt trevlig vårdag!

onsdag 6 maj 2009

Thinking blue

Morsning!

Idag öste regnet ner och jag drömde mig bort till blåa skyar,
men det blev ju lite blått framåt kvällen i alla fall.
Hur som helst så bakade jag bröd med blåbär, så fick jag lite
blått hihi... Eftersom limpan innehåller både surdeg och blåbär, så
kommer jag nu kalla den för:

SURT BLÅBÄR
till surdeg-
Surdeg av vete:Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl vetemjöl så att degen blir slät.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt
stå i ett dygn.Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl.
Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
ingredienser:

3,5 dl vatten
8 dl vetemjöl
2dl dinkelmjöl
1,5 dl surdeg av vete
3,5 dl vatten
1/4 pkt jäst
2 msk rapsolja/olivolja
2 tsk havssalt
1 dl blåbär
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser förutom saltet och knåda den
5-10 min. Sedan häller du i saltet och knådar i 5 min till.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 2 tim.
Dela sedan degen i två delar och knåda dem innan du
lägger dem i en brödform( rekommenderas!).
Låt sedan degen jäsa i 1-1,5 tim. Sätt samtidigt på ugnen
på 225 grader.
Sedan när det är dags att sätta i limporna, i mitten utav
ugnen, är det bra att spraya in lite vatten så får bröden
en finare skorpa. Låt limporna vara inne i 25-30 min.

Tadaa...!

Sedan får jag inte glömma att tipsa om Muffin Bakery!
Har bara varit där två gånger och nu senast igår tillsammans
med Josefin från min pararelklass i samband med skolarbete.
Supergoda muffins! Det är som om muffins korsade med
Ben och Jerry´s.
Ps. Tack Josefin för en kul dag! ;) ds.

måndag 4 maj 2009

Fiberscones

Tjosan!

Idag när jag kom hem ifrån skolan blev jag så sjukt sugen på scones,
men det fanns inte riktigt några som passade vad jag ville ha...
så jag tog och slog ihop en egen deg, vilket visade ha sig en mättande
effekt. Serverades med te, sweet!


Fiberscones - 4 stora
Ingredienser:

2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
2 dl havregryn
2½ tsk bakpulver
1 tsk salt
100g flytande margarin
1 dl vatten

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda
alla torra ingredienser väl. Häll i margarinet och
rör om innan vattnet hälls i. Efter att degen rörts om
delas den upp i fyra lika stora bullar som läggs på en
plåt med bakplåtspapper. Att platta ut dem kan vara
en god idé, men det beror på hur man vill ha dem.
Låt de utplattade sconesen i så fall vara ca 1,5cm tjock.
Nu är det dags att sätta in dem i mitten av ugnen och
ha dem där i ca 15 min eller tills de har fått en fin skorpa.
Nåja, nu ska jag plugga lit, har matte nationella imorgon, (puh!)
Ha det bra! / Hanna

söndag 3 maj 2009

Shopping med topping

Igår blev det lite shopping, både kläder, prylar och mat.
På indiska inhandlades bl.a. det här supergoda gröna teet
och sedan på lagerhaus en kakburk som jag spanat in länge...
Kom hem med en del annat också så är helnöjd!

Te: Green mango, Indiska, 39kr

Mormors kakburk, Lagerhaus, 69kr

På kvällen tvingade jag ut min vän Fanny för att fota och passade på att
baka lite kakor och tog med mig min och mammas hemliga rabarbersaft (än så länge det vill säga). Sedan inhandlades lite hallon
som vi satt och åt i gräset.


kardemumma+vaniljkaka
Ingredienser:
50g flytande margarin
2 msk strösocker
1½ dl mjöl
½ tsk vaniljsocker/vaniljpulver
2 tsk mald kardemumma

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker krämigt.
Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och kardemumma och blanda
till en deg. Dela degen och rulla den till 14-16 lika stora
bollar. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och tryck
,med hjälp utav dina händer, ut degen till runda kakor och
sätt in plåten i mitten utav ugnen i 12-15 min.

tisdag 28 april 2009

God morgon!
har tänkt på att jag inte har lag in något på ett rejält långt tag måste då
såklart kompensera för det så här kommer lite mat, en tillfixad kladdkaka
och ett riktigt gott bröd.


Paprika sin carne
ingredienser ca 4 portioner:
1 dl matvete
2 vitlöksklyftor
½ pkt krossade eller passerade tomater
(2 tomater)
1 pkt vita bönor
3 msk ( rågade) majs
½ gul paprika
½ röd paprika
paprikakrydda, salt och peppar

Gör så här:

Börja med att göra matvete enligt anvisning på förpackningen och häll
alternativt ned lite lanbuljong ( 1-2tsk).
Ta sedan en ny kastrull och börja med att fräsa finhackade vitlöksklyftor
och häll sedan ned de krossade eller passerade tomaterna. Jag som hade
passerade tomater tyckte det var godast att skära i två extra tomater för
att få lite mer ja... tomat. Efter det är det bara att hälla i bönorna, skiva
paprikan, hälla i den och majsen. Till sist får man välja om man vill ha sitt
matvete i grytan eller bredvid. Sedan får det kryddas efter smak!



Kladdkaka:
Receptet för denna kladdkaka hittar du på tasteline och av alla
kladdkakor jag gjort är det här defenitivt en utav de bästa recept
som jag har läst. Plus att resultatet inte blev så dumt det heller! :)
Sedan kan man dekorera lite efter vad man känner, men eftersom jag
skulle fixa släktens påsktårta åkte det på en marsipankyckling, jordgubbar
och lite godisägg.


Till sist kommer en bild på en honungslimpa vars recept kommer ifrån
Riddarbageriet och återfinns i deras receptbok som "Honey". Det tog dock
några dagar att göra eftersom surdeg ingick i receptet! Men det var det värt,
för resultatet blev smaskens!

söndag 1 mars 2009

sportlov+bak=sant

Nu har sportlovet lidit mot sitt slut och jag kan sammanfatta
allt med massor av sport och tid i köket! Här följer bilder men
inga recept, de kommer med tiden...
Mer knäckebröd bakades...
bröd med varken jäst eller bakpulver i... smart
När det bara var pappa och jag till middag gjorde vi försvenskade empanadas
med bl.a. morot och potatis. Sweet!

onsdag 18 februari 2009

Igår bakades det knäckebröd

Igår var jag hemma från skolan och då passade jag på att baka knäckebröd,
hemlagat bröd har aldrig smakat så gott! Men eftersom jag inte hade vad som
krävdes
för det riktiga receptet blev det lite små ändringar...
.
Ingredienser:
25 gram jäst
1 msk honung
2 dl yoghurt
4 dl vatten
8 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl, + ca 1 dl till utkavling

Gör så här:

1. Smula jäst i en bunke, rör ut med honung, och sedan med yoghurt, vatten och rågmjöl och rör om ordentligt. Täck bunken med plast och ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar.

2. Efter jäsningen ska salt, rågsiktet, resten utav rågmjölet och
vetemjölet blandas ner i degen. Om någon krydda önskas
i degen är det tid att blanda i den nu.

3. Dela degen i sex delar och forma till bullar. Kavla sedan ut
bullarna. Det ska vara rikligt med mjöl så att degen inte
kan klibba fast. Om det finns en kruskavel, så använd den. Men
jag hade ingen så jag fick ta och nagga brödet med min bröd nagg.
Om det inte finns heller så får man helt enkelt ta en gaffel och göra
hålen i brödet. Kom ihåg, det kan aldrig bli för många hål!
Det finns lite olika kryddor och frön att ha på brödet, jag hade bl.a.
rosmarin, havssalt eller solroskärnor. Ta de kryddor som du gillar bäst.
.
4. Ingen jäsning krävs, det är bara in i ugnen! Sätt plåten överst
i 8-11 min.( För mina bröd tog det mellan 9-10 min.)
.
Resultat:

Sedan eftersom ugnen redan var på så passade jag på att rosta hasselnötter och cashewnötter.
Dessvärre eftersom jag aldrig rostat nötter förut så började hela köket ryka så jag fick öppna
alla fönster och altandörren, men det var det värt!

måndag 16 februari 2009

vegetarisk paj


Jupp, du såg rätt! Eftersom min syster är vegeterian måste jag
ibland anpassa vissa maträtter efter henne, vilket idag ledde till
att jag gjorde en vegetarisk matpaj, som visserligen inte ser så
jättecharmig ut, men smakade himmelskt(,om man gillar grönsaker)!

matpaj ingrediens till en mellanstor form:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Ingredienser:

champinjoner
gröna ärtor
paprika
majs
hackad spenat
gul lök
keeso

Gör så här:
Börja med att ta fram en bunke för att blanda pajdegen i och
hacka sedan smöret i små kuber för att underlätta när du rör
runt i degen. Ställ in den i kylen i ca 10-15 min.

Ta fram en pajform som du bereder ut pajdegen i och ställ in
den i mitten utav ugnen mellan 10-15 min i 175 graders värme.

Medans pajdegen håller på att förgrädda så är det tid för att hacka
grönsaker, eller om du har frysta är det bara ner med dem i en kastrull.
Börja dock med att fräsa löken innan resten av grönsakerna åker i. Vad
för grönsaker och hur mycket du vill ha i beror självklart på din egen smak,
men den här grönsakskombinationen rekommederas starkt. Om grönsakerna
inte är frysta är det bra att tillägga lite vatten, blir det för mycket är det bara
att hälla av det i diskhon, men somsagt lite vatten är bra att ha.

När pajdegen varit inne i ugnen ska den penslas med ett ägg och in i ugnen i
5 min.

Efter tiden har gått så ska grönsaksblandningen på pajen och sedan in i ugnen
i ca 15 min och sedan är det bara att hugga in!

söndag 15 februari 2009

min fars filmjölkslimpa

Vilken tur att jag har två päron som kan baka! Min pappa har gjort
en jättegod filmjölkslimpa som inte ens behöver jäsa!

Ingredienser:
7,5 dl vetemjöl
7,5 dl rågsikt
7,5 dl fil
2tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
2,5 dl sirap
2 tsk kummin
2 tsk anis
2 tsk pommerans
lite russin efter behag

Gör så här:

sätt ugnen på 160 grader, mixa ihop smeten som inte behöver
jäsa. Häll smeten i två formar. Se upp dock för den är väldigt kladdig
och sedan in med deni ugnen ca 1 tim beroende på hur formen ser ut.




såhär kan den se ut när den är färdig:


mat är livet!

mat är en av de saker i livet som ger en stor livsglädje,
att laga något och sedan avnjuta det tillsammans med
de man älskar mest, familj, vänner eller helt enkelt
sig själv. Det är viktigt att inte verkonsumera mat
eller kakor, men med hjälp av dessa delikatesser
kan vi stärka glädjen! Låter jag för överdriven? Nej,
inte alls, jag lever och lagar mat. enjoy!